fredag den 28. oktober 2011

Så brug dog introstillingerne rigtigt!

I den danske speciallægeuddannelse har introstillingen en central plads mellem den kliniske basisuddannelse og hoveduddannelsen. Vi har det ikke som i mange andre lande, hvor man går direkte fra basisuddannelse til hoveduddannelse, - og det skal vi på mange måder være glade for, - men så skal vi altså også bruge introstillingerne rigtigt!

Det ligger næsten i navnet, at det er i introstillingen, man bliver introduceret til det enkelte speciale. At man ikke allerede fra starten er i gang med den fulde hoveduddannelse, giver den fordel, at uddannelseslægen kan mærke efter på egen krop, om specialet passer til vedkommende.


Og det er altså rigtig smart, så man ikke med det samme er bundet i et speciale, man troede var det rigtige, men som i løbet af få måneder måske viste sig at være helt forkert. I andre lande har unge læger særdeles svært ved at skifte speciale, når de først er gået i gang med en speciallægeuddannelse - og i den sammenhæng er vi i Danmark foran på point netop på grund af vores introstillinger.

Så opgaven for introlægen er altså at finde ud af, om det aktuelle speciale er det rigtige speciale for ham eller hende. Til gengæld er det så også altafgørende, at en eventuel tvivl tages seriøst på dette tidspunkt - og om nødvendigt at man tager sig tid til at afprøve et andet speciale i en anden introstilling, før man søger hoveduddannelse.


Og hvis man bliver klar over, at man absolut er på gale veje, gælder det om hurtigst muligt at komme videre til en introstilling i et andet speciale, som så forhåbentligt kan vise sig at være det rigtige.

Opgaven for de uddannelsesgivende afdelinger og praksis er ikke mindre. Det er nemlig også meningen, at man fra specialets side i løbet af introstillingen tager stilling til introlægens egnethed i specialet.


Dette skal forstås helt bogstaveligt. Hvis man ikke mener, at introlægen har potentiale til at kunne blive en god øjenlæge, almen mediciner eller kirurg, er det i introstillingen man som uddannelsesansvarlig skal sige fra!

Hele finten er jo, at man skal undgå de menneskelige (og ressourcemæssige) omkostninger der ligger i, at man kan gå adskillige år i en uddannelsesstilling i et givet speciale, for så med kort tid tilbage pludselig få at vide, at man altså ikke har potentiale til at komme længere ad den vej.

Det er IKKE en venlig hjælp at vinke de forkerte læger videre gennem introstillingen - det er til gengæld en venlig hjælp tidligt at hjælpe lægen til et mere hensigtsmæssigt specialevalg i de få tilfælde, hvor det er nødvendigt.  

I nogle specialer er det af uransagelige årsager muligt, at den samme læge kan ansættes to gange i en introstilling - altså at man fra en afdelings side vælger at ansætte en ansøger, der allerede har en godkendt introstilling, i en introstilling.

Det giver jo ingen mening! Antallet af introstillinger er på landsplan afstemt i forhold til antal hoveduddannelsesstillinger. Og at besætte en uddannelsesstilling med en læge, der allerede har fået godkendt den pågældende uddannelsesdel, giver jo mindre plads til de øvrige yngre læger, der også gerne vil den vej.

Ligeså er det uredeligt at prioritere læger fra på baggrund af den sammensætning, de måtte have haft af deres basisuddannelse. Rygterne går om besværlighederne for de yngre læger med at skaffe sig en intern medicinsk introstilling, hvis de ikke har haft intern medicin i KBU.


Det er jo ikke i orden, for så har de stakkels mennesker, der måske fik Sundhedsstyrelsens dårligste lodtrækningsnummer, jo ikke en ærlig chance!
 

Jeg forstår godt, at den enkelte afdeling kan have produktionsmæssige interesser i at vælge en læge, der mestrer dele af specialet i forvejen, men det er jo ikke det, der er meningen med uddannelsesstillinger – og da slet ikke introstillinger. Og det er ikke fair overfor de yngre læger som gruppe!

Lad os i fællesskab sørge for, at vi får maksimal nytte ud af det rigtig gode uddannelseselement, som introstillingen i den danske speciallægeuddannelse er!7 kommentarer:

 1. Hørt! Det var dog et gevaldigt relevant indlæg. Som snart færdig KBU og en del af intro-ansøgningsræset kender jeg også til historier om specialer, hvor man godt kan ansættes i sin 2. intro-stilling, ja, det er måske ligefrem reglen frem for undtagelsen. Eller ved ansøgning om en intro-stilling et sted at få at vide de prioritere tidligere erfaring inden for pågældende speciale højest ved vurdering af ansøgningen. Så er det dælme svært at prøve et speciale af, hvis der på forhånd kræves erfaring i det! Lad os sørge for der kommer fokus på denne problematik, da fremtiden med mange uddannelsessøgende læger, færre introduktionsstillinger pga nedskæringer og manglende speciallæger går hånd i hånd og risikerer at underminere hele uddannelsessystemet.
  Mvh., Rasmus

  SvarSlet
 2. Hvis man ser bort fra den efterhånden unuancerede debat omkring dobbelt ansættelser i introduktionsstilinger, er indlægget glimrende.
  Jeg bryder mig blot ikke om at man skriver at det af " uransagelige årsager" er muligt at blive ansat to gange i introduktionsstillinger i samme speciale. Jeg kan da nævne flere gode forklaringer..
  1) Der er ikke nogen regel der siger at det ikke er tilladt.
  2) Det er naivt at tro at antallet af introduktionsstillinger i forhold til hoveduddannelsesstillinger er korrekt tilpasset i alle specialer.
  3) Pga store besparelser i sundhedsvæsenet medfølgende fyringsrunder blandt læger (herunder speciallæger), er de første stillinger der nedlægges forståeligt nok de uklassificerede. Men hvis man i flere specialer ikke, som yngre læge, kan få ansættelse i andet end i-stilling, hvordan skal man så kvalificere sig til HU indenfor 4 år? Jo tak, man kan selvf. forske, herunder lave ph.d. - men vi er nogen der hellere vil kvalificere os gennem klinisk arbejde, og 3 års forskning harmonerer, så vidt jeg kan se, heller ikke med den politiske plan om hurtigere at få uddannet speciallæger.

  Jeg kan sagtens se det fra den anden side - det er et problem når der ikke er i-stillinger til læger uden tidligere erfaring, hvis de allerede er blevet besat af læger med tidligere erfaring i form af en tidligere i-stilling. Og det burde optimalt set heller ikke være sådan. Men det er nu altså ikke af "uransagelige årsager" at det sker!

  SvarSlet
 3. Korriger mig, hvis jeg tager fejl, men såvidt jeg erindrer kan man ikke ansætte personer i I-stilling, der allerede har haft en I-stilling i specialet, såfremt der er ansøgere, der mangler dette uddannelseselement.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anonym,
   du tager fejl, man kan sagtens have flere introduktionsstillinger i samme speciale, og også på samme afdeling. Hermed korrigeret som ønsket.
   Mvh

   Slet
 4. Jeg har prøvet at være ansat i en I-stilling. Overlægerne opfordrede mig til at søge hoveduddannelsesforløb, hvilket jeg gjorde og fik. Hoveduddannelsesforløbet begyndte direkte efter introduktionsstillingen. Introduktionsstillingen blev opslået til næste læge, desværre var der ingen ansøgere. Pludselig fandt overlægerne ud af, at min introduktionsstilling manglede et eller andet, så de kunne ikke godkende den. Jeg kunne derfor ikke fortsætte i hoveduddannelsen. Men tilfældigvis havde overlægerne en glimrende introduktionsstilling, som jeg kunne søge.
  Visse overlæger tror åbentbart, at introduktionslæger er deres "mor", som skal løse afdelingens personaleproblemer

  SvarSlet
 5. Det er desværre muligt at tage flere introstillinger i samme speciale og i nogle specialer ser man det desværre også foregå på samme afdeling... dette ses i høj grad eks indenfor ØNH i hovedstaden.

  SvarSlet
 6. Det er vel tankevækkende, at vores fagforening fraråder os at tage 2. introstilling i samme speciale idet man så hindrer andre som ikke har haft stillingen i at få en plads, når ansættelsesudvalgene til H-stillinger anbefaler en intro inden for samme speciale et andet sted end der hvor man har fået sine kompetencer.
  Enhver er sig selv nærmest. Jeg vil hellere have en H-stilling i mit drømmespeciale end blive kasseret fordi jeg er en holdspiller.
  Fair? Ikke tale om - det er vildt uretfærdigt
  Egoistisk? Ja, men jeg indrømmer det da i det mindste.
  Min dagsorden: Søger min første intro efter endt KBU om nogle måneder.

  SvarSlet