tirsdag den 4. oktober 2011

Efter valget: forebyggelse kommer i højsædet? Ja, tak! Men vi studerende er skam i gang

Jeg så i en opgørelse fra Lægeforeningen (offentliggjort før valget i 24timer), at knap 60% af lægeforeningens adspurgte medlemmer ville stemme rødt mod blot 36% af stemmerne ved sidste valg.

Som stud.med. gav det mig bestemt et signal om, hvilken retning, jeg skulle stemme i, hvis jeg ønskede et bedre sundhedsvæsen set med fagkyndige øjne – altså mine kommende. Det er tankevækkende, at stemmefordelingen indenfor en enkelt faggruppe har kunnet ændre sig så ekstremt på kun fire år.

Valget er nu overstået, og den nye regering har i de seneste timer taget form. Vi får en ung, kvindelig SF’er som minister for sundhedsområdet, men det er ikke det hele. Astrid Krag får ifølge Politiken.dk titlen ”Minister for sundhed og forebyggelse”.


Dét er en drejning, som vækker opsigt i mine øjne. Ministeriet bliver først og fremmest delt fra Indenrigsministeriet og bliver forhåbentligt deraf mere selvstændigt. Men derudover kommer ’forebyggelse’ op, som en topprioriteret opgave og ikke længere blot en kategori under hovedtitlen ’sundhed’.
 

Som optakt og idévækker til ministerens nye arbejdsopgaver startede 3/10 2011 - i går - et nyt projekt under IMCC (International Medical CooperationCommittee), som er en frivillig, sundhedsorienteret studenterorganisation.

Projektet (foreløbigt kaldet Sund8000) har til mål at øge fokus på forebyggelse og public health i Aarhus og omegn ved at sætte sundhedsinitiativerne helt frem i hovedet på befolkningen og gøre dem jordnære og letfordøjelige.

Gruppen vil bl.a. arbejde på dette via et stort arrangement i Aarhus en velvalgt dag.

Det mest interessante ved dette helt nye initiativ er, at det ikke er en politisk beslutning men et frivilligt studenterinitiativ, samt at det ikke blot er et par tilfældige lægestuderende; til første møde i går mødte 16 lægestuderende, 10 folkesundhedsvidenskabsstuderende, en statskundskabsstuderende, tre studerende fra Handelshøjskolen, en økonomistuderende, fire idrætsstuderende, en journaliststuderende og tre medievidenskabsstuderende op.

Der er altså en bred, frivillig og studenterdrevet følelse i Aarhus om at fremme sundhed og øge forebyggelse. Og tværfagligt samarbejde er en hjørnesten i organisationsstyring og kompetenceudvikling.
 

Vi vil med spænding følge Astrid Krag i hendes nye virke.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar