torsdag den 27. oktober 2011

Ældre tvinges i bleer på plejehjem

Til plejehjemsbeboere, som er mere eller mindre inkontinente, bevilges der bleer af kommunen med rund hånd. Er det noget, beboerne ønsker selv? Nej. Det, de vil, er at få hjælp til at komme på toilettet, når trangen melder sig.

Får de så hjælp til det? Nej, kun hvis trangen melder sig lige præcis på et af de tidspunkter i løbet af dagen, hvor personalet har sat tid af til at hjælpe beboerne på toilettet. Et lille lynklip fra en helt dagligdags situation på landets plejehjem, hvor bleerne er bevilget med rund hånd:

Hr. Jensen: ”jeg skal på toilettet!” Personalet: ”Vi har travlt, og du har jo ble på. Vi kommer om tre kvarter – kl. 11 – ligesom vi plejer. Prøv at holde ud og brug bare bleen. Vi skifter dig jo snart”.

Har man først udstyret et gammelt menneske med ble, så kører det bare. Så kommer hun først på toilettet på det skemalagte tidspunkt - hvis hun er heldig. Ofte trækkes disse skift, fordi personalet ved, at bleen er der som en sikkerhed. Men det er meget ubehageligt for beboerne. Ofte får de blærebetændelse af at gå rundt med våd ble.

Det er hamrende uværdigt for de gamle mennesker, og det er unødvendigt. Beboerne skal hjælpes på toilettet, når de har brug for det. Basta. De skal kun gå med ble, hvis det er nødvendigt, og de ikke kan trænes til at undvære det. Basta.

En ikke uvæsentlig faktor i dette billede er kommunernes trængte økonomiske situation. Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig bøvlet og besværet, hvis beboerne ikke har ble på, og personalet ikke har den nødvendige tid til at hjælpe dem på toilettet, når beboerne har brug for det.

Det er vigtigt og helt nødvendigt at løse dette problem. Hvorfor? Fordi du bliver en baby inde i dit eget hoved, når du går med ble og især, hvis du har brugt den efter sit formål. Det er med til at gøre dig svag og ikke på niveau med dine omgivelser.

I Ældre Sagen har vi netop fået resultater fra et stort Fremtidsstudie. Vi har spurgt 4086 mennesker i alderen 50-84 år, og kun fire procent ønsker at komme på plejehjem, når de bliver gamle.

Mon ikke dette bleregime er en væsentlig del af forklaringen? Skal vi ikke se at få det løst? Det kan lade sig gøre! F.eks. vil der snart komme kloge bleer på markedet. Plejepersonalet får via en chip i den ældres ble en lydløs besked på telefonen eller computeren om, at der er behov for at skifte bleen. Det vil kunne forebygge liggesår og blærebetændelse. Genialt ikke!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar