tirsdag den 1. november 2011

Sparer du rigtigt op til pensionen?

Det kan være svært at overskue, hvor meget man skal spare op til pensionen. Det kan for mange virker det lidt abstrakt, og der er mange usikkerheder og spørgsmål, der melder sig.

Vi ved fra flere undersøgelser, at mange danskere ikke holder øje med deres pension. Det kan da også være et stort arbejde at skabe sig det overblik over sin økonomi, der gør det muligt at regne på, hvordan den kan forventes at udvikle sig over tid.


Men det er en god forretning for praktisk taget alle at gøre det. For lægerne må det være relevant for rigtig mange, for gennemsnitsalderen blandt Lægeforeningens medlemmer er 54 år for mænd og 45 år for kvinder. Og det er ikke usædvanligt, at det først er i den alder, at man begynder at tage spørgsmålet alvorligt.


Finanshuset i Fredensborg har udviklet et redskab, der kan gøre det nemmere. Vi har udarbejdet en beregner, hvor du kan teste, hvor meget du skal spare op om året for at have nok, når du går på pension.


Der er nogle spørgsmål, du må tage stilling til, før du foretager beregningen:


  • Hvornår skal jeg gå på pension, og over hvor lang en periode skal den udbetales?
  • Hvor mange penge bruger jeg nu?
  • Hvor stor er min formue egentlig?
  • Hvor mange penge skal jeg have til forbrug og bolig?

Selv om en beregner selvfølgelig ikke kan give dig det helt præcise billede, så er det et vink med en vognstang, om du gør noget helt forkert opsparingsmæssigt.
 

Du finder beregneren her http://www.finanshus.dk/Beregn-dit-opsparingsbehov-til-pension 

Hvis du når frem til, at du ikke indbetaler det rigtige til pensionen, må du foretage nogle ændringer. Det kan være i forhold til, hvor meget du skal bruge, når du går på pension. Eller det kan være i forhold til, hvor meget du sparer op, og hvor meget du indbetaler til pension om måneden.  

Hvad der bedst kan betale sig er individuelt, så man kan ikke opstille tommelfingerregler her.

Det er ikke nødvendigvis den bedste løsning at indbetale mere til pension. Mange gange er det bedste måske ikke at lave en pensionsopsparing, men i stedet at få nedbragt sin gæld ved for eksempel at betale mere af på boliglånet. Er du i tvivl, så bør du kontakte en uvildig rådgiver.


Og så er det ikke mindst vigtigt, at de penge, du indbetaler, bliver forvaltet rigtigt, da der sagtens kan være en forskel på 30 til 50 pct. imellem den bedste og den dårligste pensionsordning, afhængigt af om man har fået de laveste omkostninger og det højeste afkast.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar