tirsdag den 30. august 2011

Ny regering bør prioritere nationale kliniske retningslinjer

Alle patienter skal – uanset hvor i landet de bor, og uanset hvilket sygehus de bliver behandlet på – have den p.t. bedste behandling.

Den absolut bedste metode til at sikre det på, er at indføre nationale kliniske retningslinjer for alle specialer. Nationale kliniske retningslinjer bør derfor være en del af en kommende regerings sundhedspolitik.

De kan bringe den sidste nye internationale viden ud til lægerne hurtigt, nemt og effektivt. Retningslinjerne betyder, at lægen har den viden, som gør, at patienten bliver udredt og behandlet rigtigt og effektivt.   

Arbejdet med nationale kliniske retningslinjer er indtil nu i høj grad foregået i regi af de lægevidenskabelige selskaber. Her har ildsjæle på frivillig basis og efter en lang arbejdsdag gjort et stort arbejde med at udarbejde retningslinjerne.

Det er ikke en rimelig arbejdsform. Arbejdet med retningslinjerne skal systematiseres og have ordentlige betingelser. Ellers bliver alle områder ikke dækket. Der er også en stor risiko for, at retningslinjerne ikke bliver udbredt til alle afdelinger. 

Nationale kliniske retningslinjer skal være tilpasset det danske system. Og så er det vigtigt, at fagpersonerne på de enkelte specialer selv er med til at udarbejde de kliniske retningslinjer. På den måde sikrer man både en høj grad af faglighed, og at lægerne føler et ejerskab til retningslinjerne.   

Der er stor opbakning blandt læger til at bruge nationale kliniske retningslinjer. I en undersøgelse fra sidste år svarer tre ud af fire læger, at de gerne vil være med til at udarbejde og vedligeholde landsdækkende kliniske retningslinjer, hvis arbejdet bliver integreret i dagligdagen.

Erfaringerne med retningslinjerne viser, at de gør en forskel.

Eksempelvis på hjerteområdet, hvor de kliniske retningslinjer har været medvirkende til, at dødeligheden blandt hjertepatienter er faldet betydeligt i de seneste 10 år.

Den forskel skal udnyttes – og det kan passende ske ved at en ny regering efter valget finder ressourcerne til en løsning. Lægerne er klar. Det bør en ny regering også være.Ingen kommentarer:

Send en kommentar