onsdag den 31. august 2011

Nej til brugerbetaling på lægebesøg

Når man kigger ud i verden og sammenligner det danske samfund med andre lande så har den fri og lige adgang til sundhedsvæsnet altid været noget af det, jeg har været allermest stolt over.

I mange år har det været sådan, at ligegyldigt om du millionær eller på SU, så kunne du helt gratis gå til lægen og få den bedst mulige behandling. Sådan er det heldigvis stadig, men Lars Løkke og hans venner har igennem de sidste 10 år sneget mere og mere brugerbetaling ind.

Det fremgik tydeligt da Lene Espersen måtte forlade sin ministerpost i forbindelse med sagen om overbetaling af privathospitalerne, hvor Lars Løkke havde været med til at sikre, at der blev pumpet millioner af skatteborgernes penge til de private hospitaler.

Antallet af private sundhedsforsikringer er eksploderet fra, at der var under 50.000 i 1998, til at over en million danskere i dag har en sådan forsikring, der sikrer dem fortrinsret i køen.

Denne underminering af den offentlige sundhedssektor er for det meste foregået i det skjulte, men nu har de konservative også forslået, at der skal indføres brugerbetaling på lægebesøg. 

Fremover skal det koste et endnu uvist antal hundrede kroner at gå til lægen.

Det vil have en kæmpe social slagside, hvis det gennemføres, fordi det netop rammer fattige mennesker meget hårdere end rige mennesker, da de i langt højere grad vil være nødt til at overveje, om de har råd til at gå til lægen. 

Jeg mener, vi har brug for en ny kurs for det danske sundhedsvæsen, en kurs hvor vi igen vender tilbage til principperne om fri og lige adgang og et sundhedssystem i verdensklasse. 

Derfor vil SF og S investere 5,1 milliarder i det danske sundhedsvæsen.

Pengene skal blandt andet findes ved at hæve afgifterne på usunde fødevarer og rygning, samtidig med at den urimelige statsstøtte til private sundhedsforsikringer skal fjernes.


1 kommentar:

  1. Det er så sandt i vi bliver nødt til at kæmpe for at holde fast i vores frie adgang til sundhed. Lægebesøg må og skal ikke koste penge. Hvis dette bliver tilfældet, vil vi se en nedgang i den lavest stillede befolknings sundhed. Det er ikke fair, at forlange at en enlig mor til tre skal overveje, hvorvidt hun har råd til at tage til lægen med sit febersyge barn eller ej.
    Håber på god vind frem, og et godt valg :)

    SvarSlet