onsdag den 14. august 2013

Nye forfatterskabskriterier fra ICMJESom jeg tidligere har anført på denne blog, har vi intenst diskuteret forfatterskabskriterierne i ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors, også kaldet Vancouver-gruppen).

Der har været livlig debat det sidste halve år, og specielt her i sommerferien er det gået ”hårdt for sig” over mailen. På et tidspunkt var der forslag fremme om, at samtlige forfattere i multicenter-studier skulle have 100% ansvar for alle forfatteres bidrag, dvs. man kunne risikere som forfatter i Danmark at være ansvarlig for f.eks. en patologs vurderinger af præparater i Spanien og en anden bidragyders data i Italien etc. 

Dette er for praktiske formål ikke muligt, og det er nu heldigvis endt med, at man er ansvarlig for sine egne bidrag.

Der er imidlertid formuleret et vigtigt nyt forfatterskabskriterium (kriterium nr. 4), hvor man attesterer, at man er villig til at hjælpe med udredning af spørgsmål omkring eventuelle fejl eller andre uklarheder i forbindelse med artiklen, uanset om det omhandler ens eget bidrag eller ej.

Det nye forfatterskabskriterium (nr. 4) er tilføjet, fordi der har været tilfælde af mistænkt snyd, hvor forfattere til multiforfatterstudier har sagt ”jeg deltog ikke i denne del af undersøgelsen”. Enhver forfatter har selvfølgelig tillid til hans eller hendes medforfattere og skal derved være villig til at sikre den samlede integritet af studiet.

Hvis der er noget galt, hvor en given medforfatter ikke kan have direkte kontrol, er det alligevel enhver forfatters ansvar at deltage så meget som muligt i løsningen af problemet. Det vil sige, at man må stille sin hjælp til rådighed i så stor udstrækning, som det er muligt.

Forfattere kan ikke bare vende ryggen til og sige, at det ikke er deres problem, fordi de ikke deltog i lige den del af studiet.

De nye forfatterskabskriterier publiceres indenfor få uger på ICMJE’s hjemmeside wwww.icmje.org og kommer på engelsk til at se således ud:

  1. Substantial contributions to: the conception or design of the work; or the acquisition, analysis, or interpretation of data for the work; AND 
  2. Drafting the work or revising it critically for important intellectual content; AND
  3. Final approval of the version to be published; AND
  4. Agreement to be accountable for all aspects of the work in ensuring that the questions related to the accuracy or integrity of any part of the work are appropriately investigated and resolved.

Vi vil hurtigst muligt indarbejde disse nye forfatterskabskriterier i forfattermaterialet for Ugeskrift for Læger og Danish Medical Journal.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar