onsdag den 28. august 2013

Akutte flagskibe


Yngre Læger advarer på laeger.dk deres medlemmer imod en 5-årig uklassificeret reservelægestilling som akutafdelingen i Holbæk har slået op. De er bekymrede for at medlemmerne fejlagtigt tror at der er tale om en speciallægeuddannelse. De fleste læger med interesse for akutmedicin, er dog helt med på at akutmedicin netop ikke er på listen over danske anerkendte specialer.

I juni 2013 var jeg med Sundhedsstyrelsen (SST) på inspektorbesøg i akutafdelingen på Holbæk Sygehus. Jeg blev mødt af en fast stab engagerede overlæger, og tilsvarende gruppe hårdtarbejdende yngre læger, på vej hjem fra vagt. De ville gerne dele deres tanker med os. Begejstringen var ikke til at overse. I følge SSTs uddannelsesinspektorer har man fundet ”en god balance mellem produktion og uddannelse” [1]. Alt i alt en meget udemærket inspektorrapport, som demonstreret målrettethed, mod og dygtigt samarbejde med det øvrige sygehus.

I Herning har man også ledt efter kreative løsninger for at komme rekrutteringsproblematikken til livs. Her har ledelsen i akutafdelingen indledt et samarbejde med Sverige, hvor unge læger på 5 år kan uddanne sig indenfor akutmedicin. Størstedelen af deres uddannelse foregår imidlertid i Danmark, og de er efterfølgende garanteret arbejde i Herning på speciallægeniveau i akutafdelingen. De unge, danske læger er nemlig ikke lovet dansk speciallægeautorisation, og de optimistiske vestjyske frontløbere håber velsagtens, at akutmedicin anerkendes som selvstændigt speciallæge før eller siden?

Region Sjælland har også været innovative længere sydpå: Akutafdelingen på Nykøbing Falster har indgået en særaftale med den højt profilerede akutafdeling på BIDMC, Boston, USA. Der er tale om bilateral udveksling af personale med journalclubs og kliniske ophold. Målet med international uddannelse er at speciallægerne opnår fagområdet og opnår kompetencer til at uddanne den kommende generation af akutlæger.
Plan C er helt sikkert i hus: Send de yngre læger til udlandet, sats på at de ikke forelsker sig i faglighed, forskning eller lokalbefolkningen. Træk på udenlandets kompetencer, for at sikre en talentmasse herhjemme. Vi skal med plan C være opmærksomme på at vi sender vi alle pionererne og hjernerne ud af landet. Plan B er uklassificerede stillinger i Danmark, men så får kun de allermodigste med, som – med krydsede fingre - er villige til at trodse 4 års reglen.
Plan A må være et speciale i akutmedicin. Både for at anerkende den store lægefaglige opgave som ligger i akutafdelingen, og nødvendigheden for at skabe et miljø for læger på alle nivueaer, hvor forskning og uddannelse går hånd i hånd med patientsikkerhed og kvalitet.
Jeg har stor respekt for de akutlæger der arbejder rundt omkring i de danske akutafdelinger, for supraspeciale eller ej, så er de grundlæggerne af en ny, stolt lægefaglig tradition i Danmark. De kommer til at udgøre den kritiske masse af læger som skal sikre kvalitet, flow og uddannelse i akutafdelingerne.
Efter min mening er akutafdelingerne i Holbæk, Herning og Nykøbing Falster flagskibe, som bør studeres nøje, når man i fremtiden skal definere en god prototype på en akutafdeling på et regionshospital. De har taget et modigt skridt, og jeg håber at de rette kandidater – med åbne øjne – vil blive ansat i stillingerne.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar