torsdag den 22. august 2013

Dyre råd fra banken



Går du i banken, når du vil investere pensionsmidlerne eller opsparingen? Det er der mange, der gør. Men du skal passe lidt på, inden du spørger din bank til råds, om hvor du skal placere dine penge. Det kan nemlig koste dig en stor del af dit afkast.

Din bank er en forretning

Når din bank anbefaler et produkt, skal du være opmærksom på, at banken er en forretning, der lever af at sælge produkter og ydelser. Nogle banker har deres egne investeringsforeninger, som de har en særlig interesse i at sælge.

Nordea har for eksempel Nordea Invest, og Jyske Bank har - ja rigtig gættet, Jyske Invest. Og det er da også helt i orden, at bankerne sælger egne produkter, problemet er bare, at mange af disse produkter bliver meget dyre for dig.

Dobbeltbetaling

Bankerne sælger flittigt private banking-aftaler og puljeordninger til pensioner. Mange af disse ordninger er skruet sådan sammen, at banken får betaling to gange. 

Først tager din bank betaling for at vælge nogle investeringsforeninger til dig. Herudover får din bank penge fra investeringsforeningerne for at skaffe en ny kunde. Denne betaling kaldes formidlingsprovision eller ”kick-back” med et lidt mindre pænt ord.

Det er en rigtig god forretning for bankerne, men regningen ender hos dig i form af høje omkostninger.

Hvor meget betaler du?

Når banken sælger investeringsbeviser, skal den tydeligt oplyse dig om, hvor meget du betaler til denne type omkostninger. Har du fået disse oplysninger fra din bank? 

Hvis du ikke ved, hvor meget du betaler i formidlingsprovision, så er det på tide at finde ud af det. Det kan dreje sig om mange penge!

Dyrt på lang sigt

Spørger du din bank til råds om, hvor du skal investere dine penge, så vær opmærksom på, hvilke produkter de tilbyder dig. 

Sætter du eksempelvis pengene i en aktiv investeringsforening, betaler du typisk formidlingsprovision til banken hvert eneste år, også alle de år, hvor banken ikke foretager sig noget som helst. 

Almindeligvis udgør denne omkostning cirka 0,75 % om året. Har du den samme investeringsforening i din pensionsordning i eksempelvis 10 år - hvilket ikke er ualmindeligt, så koster det altså 7,5 % af din opsparing! 

Er det rimeligt? Nej vel! Så det er på tide, at du selv gør noget ved det.

Gør noget ved det!

Se din portefølje igennem og bed banken om, at skifte disse dyre investeringer ud med nogle, hvor du ikke betaler formidlingsprovision. Du kan til nød acceptere at betale formidlingsprovision det første år - eksempelvis i passive investeringsforeninger. 

På den måde kan du sænke dine omkostninger og sikre dig et betydeligt bedre afkast på lang sigt. Samtidig presser du bankerne og investeringsforeningerne til at lade være med at kræve penge for noget, de typisk ikke leverer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar