Min begejstring for læge-relevante medicinske apps (tilføjelsesprogrammer, som definerer funktionaliteten og brugsværdien af mobile enheder), kommer den næste tid til at blive delt her på bloggen.
Der vil ikke være anmeldelser af eller kommentarer om de ofte håbløse IT systemer, man som offentligt ansat i sundhedsvæsenet dagligt ”kæmper mod”.
Jeg vil derimod anmelde apps, som jeg selv synes er sjove eller relevante. Jeg er ikke IT-uddannet og ved intet om programmering, men er til gengæld storforbruger af gadgets og teknologi.
Jeg er selv dedikeret æble-fan (iPhone/iPad), men næsten alle apps i dag udbydes også til android (når de har været tilgængelige til iPhone iPad i et stykke tid). Holdningen på bloggen er min egen, og man er mere end velkommen til at være uenig. Jeg har ingen aktier / anparter i app-producerende virksomheder og har ikke modtaget nogen penge fra Sovjetunionen endnu…..(desværre).
Højt til loftet og hurtig på aftrækkeren
Som alt andet nyt og spændende starter det hele altid i USA….også i dette tilfælde. I sommeren 2008 var der ca. 500 apps til rådighed i Apples App-store, og blot to år efter (oktober 2011) var der over 500.000 apps (99.900 % stigning!), der nu er downloadet mere end 18 mia. gange.
Det er altså en stigning, der er til at tage og føle på. Tænk lige kort over, hvilke andre industrier, der i den værste økonomiske krise i nyere tid, kan præstere samme væksttal? Det er imponerende, og det betyder nok, at apps er kommet for at blive.
I øjeblikket findes over 7.500 medicinske apps til iPhone og over 2.900 medicinske apps til iPad, og den professionelle medicinske profession er faktisk dén profession, som Apple satser hårdest på at markedsføre apps mod i øjeblikket.
Specielt i USA (selvfølgelig) flyttes grænserne hurtigt for, hvordan ny teknologi anvendes og implementeres i den kliniske hverdag, men det kommer der mere om i de næste blogs.
Ugens app:
Den første app, som jeg har kastet mig over, er et referencestyringsprogram, Mendeley.
Hvad er det?
Mendeley (www.mendeley.com) er et socialt opbygget web-baseret referencestyringsprogram fra 2008, der hjælper med at holde styr på dine dokumenter og sørger for, at du altid har adgang til dem via iPad/iPhone og hjemmesiden Mendeley.com.
Mendeley er primært rettet mod fagpersoner og tilbyder via en social-medie-funktion på Mendeley.com udbygning af sociale netværk. I dag har Mendeley over en million brugere (påstår de selv i hvert fald).
Hvad koster det?
Det er gratis.
Hvordan installeres det?
Enkel og standard à la opret en profil på hjemmesiden, download desktop-programmet til din PC/Apple computer og hent app’en til iPhone/iPad via App-store.
Hvordan bruges det?
Desktop-menuen er simpel og intuitiv. Man organiserer sine dokumenter i selv-konstruerede mapper, og man kan importere referencelister fra andre ref-styringsprogrammer. Mendeley kan sættes til at overvåge mapper på computeren, hvor den elegant og meget vupti-agtigt automatisk importerer nye dokumenter direkte til Mendeley, når de overføres til mapperne.
Via Sync-knappen uploader desktop-Mendeley dokumenterne til din web-Mendeley konto, så du altid har adgang til dem fra enhver computer med netadgang.
Når man åbner app’en på iPad eller iPhone (med internetadgang) hentes dokumenterne automatisk ned (mulighed for off-line læsning), og man behøver aldrig undvære sine elskede (??) og uundværlige artikler…..
I desktop-Mendeley kan der til dokumenterne tilføjes tags, noter og overstreges med gult.
Jeg synes faktisk godt, at man kan vænne sig til at læse artikler direkte på skærmen, i stedet for på bedste retro-vis at printe dem.
Et Microsoft Office Word plugin kan installeres, så man kan bruge Mendeley som referencestyring til Word og OpenOffice. Den har indbygget et stort antal bibliografiske standarder og kender faktisk både Ugeskriftet og DMJ J.
Husk lige at fjerne ”Mendeley-koderne” fra dokumentet inden afsendelse til andre, der ikke har Mendeley installeret, da det ellers kan kokse maksimalt for modtageren
En smart feature ved desktop og web-Mendeley er, at man kan tilføje andre brugere og dele dokumenter.
På web-Mendeley har man en profil (offentligt eller skjult), og hvis man ikke har nok i Facebook, LinkedIn, Twitter og GooglePlus, kan man via newsfeed opdatere ”What’s on your mind? ”, hvis man brænder for at udbrede sig om, at man vander planter eller skal handle ind i Netto….
Man kan gratis uploade op til 1 GB data (500 MB på egen profil / 500 MB delt data) til web-Mendeley. Det koster ca. 25 kr. pr. måned at udvide til 7 GB (3.5 GB / 3.5 GB).
Alternativt markeres hvilke enkelt-mapper med dokumenter, der skal synkroniseres med web-Mendeley, så man kan holde sig under 500 MB, hvis man ikke vil bruge 25 kr. pr. måned.
Hvad er godt?
Enkelt og overskueligt program med mange gode funktioner.
iPad og iPhone app’en downloader artiklerne, så man kan læse dem off-line. Supporten fra Mendeley er interaktiv chat, og via feedback menuen kan brugerne foreslå forbedringer, som andre brugere kan stemme på. Indtil videre virker det som om, at Mendeley tager forslagene alvorligt.
Hvad er dårligt?
Jeg har primært brugt Mendeley på PC og iPad (iPhone er for lille til at læse artikler på). En opdatering af både desktop og apps for ca. 2 måneder siden kurerede, at apps’ne ofte crashede. Det virker til at være fikset nu.
Et mega irriterende element er, at overstregninger og noter ikke automatisk overføres til dokumenterne på web kontoen og iPad, de bliver kun liggende på desktop udgaven. Det er en ommer!
Dom:
Mendeley har igennem det sidste år totalt overtaget mit ”bibliotek” af elektroniske artikler.
Hvis man har brug for at holde styr på artikler, arbejder man på forskellige computere, eller vil man blot gerne have adgang til sine artikler via nettet eller sine mobile enheder, er Mendeley efter min mening det bedste produkt, jeg har prøvet!
Og for langt de fleste vil gratisudgaven være tilstrækkelig.
Hej Jakob
SvarSletFed gennemgang. So ein ding - nu for læger:-)
Jeg kan samtidig anbefale denne opsummering af gode læge-apps og web-ressourcer: http://www.doctorsonly.dk/debate/206 .
Ser frem til næste blog.
Anders
Hej Jakob,
SvarSletHvis du ikke har brug for en Windows-version, vil jeg foreslå Papers i stedet. Den kan netop klare overstregninger på tværs af Mac, iPhone og iPad.
Men det er jo lidt smag og behag. Det største problem for tiden synes jeg næsten er ift. udarbejdelsen af manuskripter, hvor det er besværligt at dele manuskriptet på tværs af forfattergruppen. Det har du vel ikke den gyldne løsning på, så referencerne bevares korrekt i dokumentet uden at være lavet om til ren tekst?
mvh,
Morten
Super fedt med ideen om at gennemgå og diskuttere forskellige læge-apps her på bloggen. Ser frem til dine næste indlæg, Jakob.
SvarSletMvh Dorthe