tirsdag den 7. juni 2011

Få mest muligt ud af din pensionsopsparing – skær omkostningerne væk

Investerer du dine pensionspenge i en investeringsforening? Så betaler du op til 3 % i administrationsomkostninger, hvilket umiddelbart ikke lyder af meget. Men når du engang skal bruge pengene, så vil omkostningerne have ædt en stor del af din opsparing.

Du kan derfor tabe tæt på en halv million kroner på din pension over et helt arbejdsliv, hvis du betaler blot 1 % for meget i omkostninger. 

De høje omkostninger skyldes, at de fleste danske investeringsforeninger og fonde er aktivt forvaltede. Det betyder, at de har porteføljemanagere ansat, som forsøger at gøre det bedre end markedet – og det kommer du som investor til at betale ekstra for. 

Sådan undgår du høje omkostninger 

Investering i ETF’ere (Exchange Traded Funds) er en god mulighed, hvis man leder efter en billig og overskuelig måde at investere pensionsopsparingen i aktier, råvarer og obligationer på.

Årsagen er, at en ETF typisk investerer i et helt indeks, hvilket giver lavere omkostninger og mindre risiko, fordi man så at sige investerer i ”hele markedet”.

Investeringsforeninger, der investerer aktivt i aktier, kan have administrationsomkostninger på op til 3 %, mens en passivt forvaltet ETF typisk har omkostninger på 0,5 % eller mindre.

Aktivt forvaltede investeringsforeninger med udenlandske obligationer har typisk omkostninger på 1-2 % mens tilsvarende ETF’ere ligger med omkostninger på ned til 0,2 %.

En sådan forskel i omkostninger bliver til store summer over tid!

Det er dog vigtigt, at få rådgivning, inden man investerer i ETF’ere, så der sikres et optimalt valg af fond afhængig af opsparingsformål, risikoprofil, tidshorisont m.v.

Populært med lave omkostninger 

På verdensplan er ETF’ere meget populære, og antallet stiger løbende, men pga. de danske skatteregler kan det kun betale sig at investere i ETF’ere for pensionsmidler eller opsparing i holdingselskab. Dermed har du en god mulighed for at skære i omkostningerne til din pensionsordning. 

Grafen viser, at du kan tabe tæt på en halv million kroner på din pension over et arbejdsliv ved blot 1 % højere omkostninger:Ingen kommentarer:

Send en kommentar