onsdag den 20. marts 2013

Læger på forsiden 1: Lægerne og skatteborgernes penge


Grådige læger er godt forsidestof. Så enkelt er det. For nylig skete det igen. En praktiserende læge fik sit regnskab offentliggjort i Ekstra Bladet og skulle efter sigende tjene 700.000 kr. mere end vores statsminister. (Her gengiver jeg blot Ekstra Bladets udregning uden at forholde mig til sandheden i den….)

Forrygende historie med de praktiserende læger udråbt som grådige gribbe, som på bedste Joakim von And manér svømmer i et hav af danske skattekroner – som de i øvrigt sikkert har snydt sig til ved at opkræve falske tolkegebyrer! 

Patienterne er de forsvarsløse ofre, der via skatten giver deres surt tjente løn til læger, der uden moralske skrupler tænker mere på penge end på patienterne. Det er netop dén vinkel, som er en god historie i medierne. Men hvorfor er de historier så gode, at de gang på gang kan rydde forsiden på Ekstra Bladet? Det er der en enkel årsag til.. 

Læger er bedre skurke end Cruella de Vil

Ligesom et godt eventyr er en god nyhedshistorie (i tabloidaviserne) bygget op omkring en skurk, en helt og en konflikt. Lægerne får skurkerollen. Netop fordi de ellers ofte har helterollen, er det en god historie, når lægerne viser sig fra en anden side end den, der handler om at redde liv.

Når lægerne pludselig interesserer sig for ussel mammon, ryger de ud af helterollen og helt over i skurkerollen. For det er ikke meningen, at man skal blive rig på at behandle syge mennesker, som har brug for hjælp.

Læger skal ikke have mere i løn end statsministeren

De fleste danskere har det svært med %-satsen på skattebilletten. Derfor kræver vi, at ’vores’ penge bliver brugt fornuftigt, og ikke mindst at de, der modtager dem, ydmygt værdsætter pengene.

Vi kræver en ekstraordinært god opførsel af modtagerne af vores skattekroner. Derfor er det et ’no go’, at Region Syddanmark i Waterfrontskandalen har hyret lobbyvirksomheden til at modarbejde Kattegatbroen for skatteborgernes penge. Og af samme grund er det naturligvis ikke i orden, at en praktiserende læge får mere i løn af os skatteborgere, end vores statsminister gør.

Hvordan slipper man af med forsiderne?

Hvad kan lægerne så gøre for at undgå at få hovedrollen som skurken, der bliver rig af skattekronerne på forsiden af Ekstra Bladet igen?

Først og fremmest er god opførelse og ydmyghed altafgørende. Uagtet at historierne om lægernes høje honorarer og snyderi med tolkegebyret er plantet af Danske Regioner som led i overenskomstforhandlingerne – er det ikke i orden.

Snyderi skal I andre læger tage skarp afstand fra – og høje indtægter skal forklares – godt. 

Desuden er fuld åbenhed afgørende. PLO må ud og vise, hvad vi skatteborgere rent faktisk får for vores penge og sikre, at der ikke kan snydes og opkræves gebyrer for ydelser, man slet ikke har udført. Fortæl også hvor arbejdsomme og engagerede de praktiserende læger er, og hvor gode ydelser de giver. De historier ender ikke på forsiden, men de kan mindske antallet af de andre…..

Ingen kommentarer:

Send en kommentar