tirsdag den 11. december 2012

Har din rådgiver bestået eksamen?

Den 1. juli 2011 blev der indført grøn, gul og rød risikomærkning på investeringsprodukter det såkaldte "trafiklys". Siden da har investeringsrådgivere over hele landet taget tests og prøver i lange baner for at beholde retten til at rådgive om investeringer.

Certificeringen skal hæve kvaliteten af rådgivningen i branchen. Rådgivere certificeres på tre niveauer, grøn, gul og rød for at sikre kunderne en mere kvalificeret rådgivning.

For at blive certificeret skal en rådgiver bestå en række tests i et pensum svarende til de tre niveauer. Der er tilmed indført særlige standarder for, hvordan testene skal afvikles.

Den højeste mulige certificering som rådgiver er rød certificering, og det er dén du skal gå efter, hvis du ønsker en rådgiver, der kan rådgive om alle produkter.

Ifølge reglerne må du slet ikke modtage rådgivning om produkter i rød kategori, med mindre din rådgiver er certificeret til det. Faktisk må rådgiveren ikke en gang rådgive dig om de øvrige dele i din portefølje, hvis du har ét eneste produkt i rød kategori i din portefølje.

Reglerne sikrer, at din rådgiver giver en samlet rådgivning. Du kan altså ikke få én del af rådgivningen af en ucertificeret rådgiver, og så få resten som måske vedrører røde produkter af en certificeret rådgiver.

Det er Finanstilsynet, som skal kontrollere, om virksomhederne overholder reglerne, og de gælder både for banker, fondsbørsvekselerer og investeringsrådgivere af alle slags.

Det kan altså sagtens være, at den rådgiver, du har i dag, ikke er certificeret. Det er naturligvis rådgiverens ansvar at være opmærksom på dette, men det er nok en god idé, at du selv kontrollere det så snart som muligt. 


Hent oversigten over risikomærkning på investeringsprodukter her fra Finanshuset i Fredensborg A/S. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar