tirsdag den 20. november 2012

Nye omkostninger på kapitalpensioner

Kapitalpensioner omlægges til alderspensioner ved årsskiftet. Det bruger banker og pensionsselskaber til at øge gebyrerne – men er det rimeligt?

Efter nytår bliver dine kapitalpensioner muligvis omlagt til alderspensioner. Du får i hvert fald muligheden for at skære 2,7 % af skatten/afgiften på dine kapitalpensionsdepoter, hvis du ser en fordel i dette. Det er der rigtig mange, der gør!
 

Gebyrer 
Men det er en streg i regningen, når mange banker og pensionsselskaber indfører gebyrer på denne omlægning. Størrelsen på gebyrerne svinger, men er nok i omegnen af 900-1500 kr.! Selvom dette gebyr for manges vedkommende kun vil være en lille del af depotet, så skal du ikke finde dig i, at det bliver opkrævet.

Det er også helt urimeligt i betragtning af, at selskaberne i forvejen tjener penge på at handle alle papirerne ud af dine depoter. Herudover skal de altså tjene flere penge på alle de personer, som i denne forbindelse skal handle deres værdipapirer – helt ekstraordinært.


Urimelige konsekvenser 

Omlægningen medfører jo bare en afregning af skat/afgift, som alligevel skulle være sket på et eller andet tidspunkt. Hæver du din kapitalpension på almindelig vis, har de samme pensionsselskaber og banker nemlig ingen gebyrer for dette. Det er altså udelukkende et ekstra gebyr, der lægges på. Der er altså tale om en ren pengemaskine.

Hvis de samme banker og pensionsselskaber har gebyrer for, at du kan flytte din pension (det har mange), så kan du ikke undgå at betale for denne omlægning. Det er helt urimeligt. På den måde kan konkurrencen sættes helt ud af kraft.

Har du et lille depot på under 50.000-100.000 kr., kan du altså komme ud for, at din fortjeneste bliver ædt op af omkostninger. Den eneste som tjener på den omlægning er banken/pensionsselskabet.


Gør noget ved det! 
Hvad kan du så gøre? Først skal du undersøge, om der er omkostninger på omlægning og flytning, det sted du er. Hvis der ikke er det, så skal du ikke gøre noget ud over at tage stilling til, om du skal omlægge din kapitalpension i 2013. Det er dog en god idé og spørge om banken/pensionsselskabet har planlagt gebyrer indført senere på året. Hvis de har det, kan du jo flytte depotet, før gebyrerne træder i kraft.
Opkræves der et gebyr for omlægning (og måske også for flytning), kan du forhandle eller alternativt flytte depotet et andet sted hen. Det er nok ret sikkert, hvis mange vælger at forhandle om gebyrerne eller bare flytter til et andet selskab, så forsvinder disse gebyrer hurtigt igen.

Men det sker altså kun, hvis du vælger at gøre noget ved det!

Hvis du vil skrive til dit pensionsselskab/bank og forhøre dig om gebyrerne, så kan du benytte dig af dette standardbrev udfærdiget af Finanshuset i Fredensborg A/S. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar