onsdag den 28. marts 2012

Mere netværk – mindre medicin

Næsten hver fjerde af ældre over 80 år tager lykkepiller. Og for de 65-79-årige er det hver ottende. Det er mange.

Er tiden ikke inde til at satse på en anden, eller i hvert fald supplerende behandling? Vi foreslår i stedet mere fokus på netværk, mindre på medicin.  

Ifølge Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil 2010, som er den største sundhedsundersøgelse nogensinde, er der en tæt sammenhæng mellem sociale relationer og helbred.
 

Mennesker med stærke sociale relationer har generelt et bedre helbred, bliver mindre syge og kommer sig bedre oven på sygdom end mennesker med svage sociale relationer.
 

Vi ved fra ny forskning fra USA, Canada og Sverige, at mangel på sociale kontakter er lige så skadelig for helbredet som at ryge 15 cigaretter om dagen. Føler man sig ensom, vokser stress og bekymringer. Det kan være med til at starte en ensomhedsspiral.
 

De praktiserende læger udsteder gule recepter til medicin og grønne til motion. Som jeg tidligere har været inde på her på bloggen, hvorfor kan vi så ikke indføre blå recepter til sociale netværk, når den værste depression er overstået, og før ensomheden bider sig fast?  

Hos en socialforening kan man få sig en besøgsven, komme med i en fortællecafé, en madklub, en læseklub eller andet. Tag en tur i kommunens sundhedshus. Man kan melde sig til et livsmestringskursus eller en sorggruppe. Venskabspleje er stærk medicin, og en besøgsven kan lyse mere op end sommersolen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar