tirsdag den 9. april 2013

CEPOS er sundhedsskadelig



I bloggen Nekrolog: Fakta er død efter længere tids sygdom blev videnskabelige fakta erklæret døde, fordi der alligevel ikke er nogen, der tager dem alvorligt længere.

I det tomrum, der er opstået efter fakta forsvandt fra medierne og politik, har nye håndværkere, der kan fernisere politik med junk-evidens, fået sig en legeplads.

De private tænketanke med politisk-økonomisk bagland har potentialet til en særligt berusende og farverig faktacocktail med deres blanding af discount lommevidenskab og fortællingsetablering tilsat et drys ekspertstøv.

Under dække af uafhængighed, troværdige chefkonsulenter og et stærkt ”faktuelt” brand har de etableret en motorvejstilkørsel direkte til TV-aviserne, nyhedsbureauer og alle større aviser, uden at der stilles faglige spørgsmål til deres dagsorden. Tænketanke har etableret en ret til at have deres egne data og deres egen mening.

CEPOS har én dagsorden i forhold til sundhedsvæsenet, og det er ikke sundhed men derimod brugerbetaling. CEPOS havde i november 2012 en videnskabelig fortælling, der røg direkte i samtlige medier: hver sjette lægebesøg kunne være klaret med en telefonsamtale eller e-mail, mente 1000 patienter, der havde svaret på et kort telefon interview.

Analysen springer alle kliniske mellemregninger over og konkluderer, at vi kunne spare samfundet 320 mio kr årligt. Men tænketankens analyse og tal er ikke tilgængelige på CEPOS hjemmesiden, derimod er der en kort notits, der er enslydende med pressemeddelelsen.

Der er ingen, der stiller spørgsmålstegn ved hverken baggrund, tal eller analyse, mens journalister og politikere æder konklusionen og fortolkningen uden at kny. De videnskabelige spørgsmål hober sig op: Der er ingen undersøgelser, der påviser, at det er lægeligt forsvarligt eller patientmæssigt acceptabelt at erstatte hver sjette samtale med en e-mail.

Hvem har e-mail? (20 % i Region Syddanmark har ikke internet, Danmarks Statistik: Danskernes brug af internet), hvem har telefon? (15 % i vandkants Danmark har ikke mobil dækning, Teleindustriens undersøgelse af mobildækning), hvem kan komme igennem til lægen?, (Hvorfor er huller i mobildækning underrapporteret?) Hvem bestemmer om telefon eller email var godt nok til en konsultation?

Hvis lægens konsultationer skal foregå pr e-mail, så bliver taksten for konsultation pr e-mail øget ved næste overenskomst.

CEPOS folkene har skabt deres egen virkelighed, deres egne data og deres egne konklusioner, og ingen stiller spørgsmål til deres troværdighed eller dagsorden.

Flere undersøgelser har vist, at patienter oplever, at lægers telefonrådgivning er af dårligere kvalitet end direkte personlig samtale, og at de i praksis er mindre tilbøjelige til at følge lægens råd givet ved en telefonkonsultation.

Set med lægeøjne er CEPOS folkene livsfarlige både i deres omgang med tal og fakta og i de budskaber, de sælger med deres analyser – de har tiltusket sig en ufortjent videnskabelig troværdig i det offentlige rum baseret på en solid økonomi, snuskede opinionsundersøgelser og uerfarne chefkonsulenter på 28 år uden videnskabelig eller sundhedsfaglig indsigt.

Og dét er et demokratisk problem med sundhedsmæssige komplikationer. Med CEPOS og politikernes manglende respekt for fakta og faglighed har de skabt et miljø i den offentlige debat, der er præget af "Survival of the Wrongest". Mere om det i næste blog.

6 kommentarer:

  1. Pointen om, at tænketankenes tal ikke udfordres er interessant. Tak fordi du påpeger det. Brugen af telekonsultationer giver ellers rigtig god mening i masser af sammenhænge... og jeg bliver vældig nysgerrig på hvor dit eget postulat kommer fra:

    Flere undersøgelser har vist, at patienter oplever, at lægers telefonrådgivning er af dårligere kvalitet end direkte personlig samtale, og at de i praksis er mindre tilbøjelige til at følge lægens råd givet ved en telefonkonsultation.

    De undersøgelser vil jeg gerne læse - har du en litteraturreference?

    SvarSlet
  2. CEPOS er sundhedsskadelig, starter Morten Sodemann sin blog.

    Det er meget muligt, jeg har endnu ikke set bevis for at frie tanker er skadelige for sundheden, men jeg vil ikke udelukke noget argument en opponent fremføre, jeg vil forsvare hans ret til at være uenig med mig, men jeg vil også tillade mig at pege den anden vej.

    Lægefejl slår 14 mennesker ihjel HVER DAG http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article1152694.ece

    Det må da siges at være sundhedsskadeligt. Hvad hvis vi startede her. Kan det undgås? Kan det forebygges?

    Jamen lad os tale om forebyggelse. Lad os prøve at bruge 22 mill skattekroner på at forebygge sygdom og fravær i 11 kommuner, lad os kalde det Rask I Job!
    http://www.akf.dk/udgivelser/container/2010/udgivelse_1085/
    Jo, det er prøvet og resultatet taler for sig selv!

    Ville det ikke være mere konstruktivt, hvis landets overlæger koncentrerer sig om at forbedre vores haltende hospitalsvæsen, (jo, der står Overlæge på din kittel, det betyder du skal lede dine medarbejdere) i stedet for at opfinde fjendebilleder.

    Det kunne jo være, at der kan spares penge ved, at de, der har internetadgang (88,7%), fik udbygget muligheden for konsultation pr. email! I så fald ville man kunne overføre de sparede penge til kurser og retningslinier, der forhindrer lægefejl; de lægefejl, der dagligt slår 14 mennesker ihjel.

    SvarSlet
  3. Kære Morten. Tak for dit indlæg. Send det endelig ud til sundhedspolitikere, journalister og andet godtfolk også...
    Med venlig hilsen

    SvarSlet
  4. Morten Sodemann befinder sig p.t. i udlandet og har svært ved at få adgang til at kommentere på bloggen. Han har bedt os (Ugeskrift for Læger) om at lægge følgende på:


    ”Vedrørende links om internet og mobiltelefon så er de nu tilføjet. Mht. lægers (og videnskabsjounalisters) rolle, så hav tålmodighed, for det er emnet for de næste 2 blogindlæg. Jeg har valgt at beskrive, hvordan fakta er blevet noget, man selv finder på ud fra 4 vinkler, og aktuelle indlæg er nr. 2 af de i alt 4 indlæg om fakta og evidens”.

    SvarSlet
  5. I diskussionen om fiktive glemmer man dog lige en vigtig ting, nemlig lægerne. Ligesom du ikke kan få ydelser hos din advokat eller hos din el-installatør til discountpris, ligså vil lægerne med rette sige, at de ikke vil og kan medvirke til en underminering af deres selvstændige virksomhed med underbetalte discountløsninger, så hvis konsultationer skal erstattes af e-mail løsninger i større stil, kommer prisen på e-mail til at gå opad. Lægens virksomhed og
    timebetaling skal jo hænge sammen, ellers vil hun ikke være med i legen. Hvis CPOS stiler mod brugerbetaling, som de jo gør, kan de kigge til hvordan det er gået andre steder. I Tyskland har man f.eks. afskaffet det igen. Hvis samfundet opsiger overenskomsten med lægerne, så kan lægerne deponere deres ydernumre, og så har borgeren pludselig ikke længere en praktiserende læge helt automatisk og uden personlig betaling for borgeren. Så skal lægen selv fastsætte sin pris, og den skal jo dække hendes omkostninger og indtjening. Der vil intet lovindgreb kunne regulere noget som helst, heller ikke nogen ågerbestemmelse, ligesom den heller ikke kan gøre det ved benzinpriser, ejendomsmæglerpriser eller priserne på parmaskinke i Irma.
    Tyg lidt på det, inden i skrotter en velfungerende og på internationalt niveau meget billig løsning for lægebetjeningen i primærsektoren.
    Hvis nogen skulle have tanke om at ansætte de praktiserende læger i offentligt regi ligesom i Sverige, så kan man prøve at høre hvilke horrible ventetider på almindelige henvendelser de har derovre. De offentligt ansatte læger ville ikke finde sig i en arbejsuge på langt over 50 timer uden en klækkelig ekstrabetaling.

    SvarSlet
  6. Se også svar på kritikken fra Mie Amalie Holstein, CEPOS på blogindlægget: Professor Morten Sodemanns kritik er både usaglig, uvidenskabelig og upassende - linket er her:http://ugeskriftet.blogspot.no/2013/04/professor-morten-sodemanns-kritik-er.html

    Med venlig hilsen,

    Ugeskriftet.dk

    SvarSlet