torsdag den 25. april 2013

Velkommen på forsiden 2 - Lægerne og medicinalindustriens penge

Den kommer på forsiden af Ekstra Bladet en af de første dage i januar næste år. Hitlisten over de læger der tjener mest på at samarbejde med industrien – hvad enten det drejer sig om kliniske studier eller om deltagelse i advisory boards

Det bliver desværre konsekvensen af det nye regelsæt for samarbejde mellem læger og industri, som en arbejdsgruppe under sundhedsministeriet er kommet frem til. En anden konsekvens er desværre, at det vil betyde mindre samarbejde til skade for patienterne. For af frygt for at ende højt eller lige frem øverst på listen og få sit portrætfoto forstørret op på spisesedlen sammen med overskriften: ”Her er Danmarks grådigste læger”, vil mange læger betakke sig for at samarbejde med industrien.

Læger kan man ikke stole på
Bortset fra erhvervsmedierne har de øvrige medier og journalister for længst valgt position, når det gælder samarbejdet mellem læger og industri: Lægerne bliver påvirket af de penge, de modtager til deres forskning eller for deres arbejde i Advisory Boards – og den antagelse støttes fuldt ud af sundhedsministeren, som mener, at læger der ejer aktier i Novo Nordisk formentlig oftere vil udskrive Novo Nordisks produkter end andre producenters. Derfor må læger ikke længere investere deres pensionspenge i medicinalaktier. Vi lader den lige stå et øjeblik!

Man kan lige som jeg synes, at det er en vildt overdrevet restriktion og udtryk for en fantastisk ringe tillid til de læger, der har aflagt lægeløfte om at give os patienter den bedste behandling – men det er desværre sådan den politiske stemning og virkelighed nu er. Hvordan forholder man sig så til det som læge?

At skære ned på samarbejdet med industrien synes jeg er en dårlig løsning. Så vejen frem er FULDSTÆNDIG ÅBENHED. Når alt er åbent og gennemsigtigt og italesat, går det odiøse af det – og så er det ikke nogen historie i medierne.

Sjuskeri fra journalisternes side giver lægerne skurkerollen
I de forløbne uger kom flere læger igen i medierne for deres udtalelser om, at også danske drenge bør få HPV-vaccinen. De selvsamme medier har i månedsvis brugt de selvsamme læger til at skabe overskrifter om de konsekvenser det kan få, hvis danske drenge ikke vaccineres. Dengang med lægerne i ekspertrollen. I de seneste artikler har lægerne haft skurkerollen. For lægerne har ikke fortalt journalisterne, at de har samarbejdet med virksomheden bag HPV vaccinen – og fået penge for det.  Og det er en god historie, selv om det ikke havde været det, hvis journalisterne havde gjort deres arbejde ordentligt og selv tjekket tilknytningslisten på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Fremover vil journalisterne endda kunne se, hvor meget den enkelte læge har tjent på arbejde fra enkelte virksomheder. Derfor vil antallet af den type historier forhåbentlig blive færre. Men læren af de seneste artikler er, at lægerne fremover må gardere sig mod sjuskeri fra journalisternes side og selv oplyse i første interview, hvilken samarbejdsrelation vedkommende har haft med firmaer inden for det område, han eller hun udtaler sig om.  Fuldstændig som man oplyser habilitet ifm. publicering af artikler, taler på kongresser etc.

Og må jeg så opfordre til, at man i de samme interviews fortæller, hvor vigtigt samarbejdet er for patienterne – for uden samarbejde – ingen ny viden, behandling og medicin – og så har journalisterne heller ikke længere nogle positive historier at skrive.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar