tirsdag den 30. oktober 2012

KYS LIVET – også når det gør ondt

I årevis har fysisk aktivitet været nøglen til et godt og aktivt liv. Hvordan vi tackler død, tab og ensomhed er gledet i baggrunden. Vi har mistet fokus på de eksistentielle livsvilkår, som vi alle er underkastet.
 

Det har lige været Verdens mentale sundhedsdag. Vi i Ældre Sagen er 100 procent enige i budskabet, fordi ingen fysisk aktivitet er mulig, hvis den mentale sundhed er i bund. Brugen af antidepressive midler blandt ældre vokser. Fx får hver fjerde 86-årige antidepressiv medicin.
 

Vi vil gerne vise, at der er andre muligheder end antidepressiv medicin og at blive en ulykkelig sofakartoffel. Det gør vi med udgivelse af bogen "Kys livet - også når det gør ondt". Her går vi ind bag det menneskelige liv med dets glæder og sorger, arbejdsliv og familie.
 

Bogen handler om livsmod, hvordan seks kvinder og syv mænd i alderen fra 53 – 87 år tager livtag med tilværelsen. Det er vidt forskellige livsforløb - ligesom deres humør og holdninger spænder vidt. Men fælles for alle tretten er viljen til at løse de eksistentielle krav, livet byder dem.
 

Flere af personerne har haft glæde af at tale med deres nærmeste – familie eller venner - eller være med i selvhjælpsgrupper, fx livsmodsgrupper.
 

Bogen går helt tæt på menneskets fundamentale udfordringer. Nogle har med selve livsfasen at gøre: Stop på arbejdsmarkedet, børnene flytter hjemmefra, ægtefælles død eller krydspres mellem arbejdsliv, gamle forældre og børnebørn. Andre går på tværs af livsfaserne: Skilsmisse, ensomhed, konflikter i familie, singleliv, erotik og forhold til venner.
 

Jeg har samlet de tretten portrætter og forsynet dem med efterskrift om de vigtigste budskaber i bogen.
 

De tretten portrætter viser, at livsmodsgrupper og andre selvhjælpsgrupper, som Ældre Sagen har rundt omkring i landet, er en vældig god måde at komme videre på, når man bliver ramt af sorg og tab, som alle ældre gør med stigende styrke, jo ældre de bliver.
 

For læger kan portrætterne virke som en nøgle til forståelse af ældres livsvilkår og en påmindelse om, at de kan hjælpes med andet end medicin.
 

Læs mere her: "Kys livet - også når det gør ondt".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar