tirsdag den 16. oktober 2012

Unge læger undslipper fireårsreglen ved at tage til Norge og Sverige


Hos Nordic Medicare har vi bemærket en stigende mængde yngre læger, der retter henvendelse til vores kontor, for at få tilbudt et vikariat eller en speciallægeblok hos vores kunder i et af de andre nordiske lande.

Det er vores opgave at hjælpe så mange læger som muligt til at blive speciallæger. Men med den stigende mængde henvendelser, vi har på kontoret fra yngre danske læger, der vil til Norge og Sverige, er jeg meget bekymret for, hvor mange speciallæger vi i fremtiden kommer til at miste.

Ud fra en politisk tankegang var hensigten med fireårsreglen jo, at udbuddet af speciallæger skulle øges på kort sigt, og samtidig skulle tilgangen til de specialer, hvor der traditionelt er en mindre tilgang, øges.

Nu står vi tilsyneladende i en situation, hvor hver tredje læge har en risiko for at falde for fireårsreglen, som det fremgik af en artikel for nylig i Ugeskrift for Læger.
 
Fireårsreglen øger uden tvivl det uddannelsesmæssige pres på mange vordende speciallæger men med risiko for, at de vælger et speciale, der ikke er optimalt for dem. Så det er måske ikke så overraskende, at nogle kandidater vælger at tage deres samlede speciallægeuddannelsesblok i Norge eller Sverige, hvor sprogbarrieren må betragtes som værende minimal.

Der er en velkendt lægemangel ikke kun i Danmark, men også i Norge og Sverige, hvorfor yngre danske læger tilsyneladende er mere end velkomne og dermed kan få hele deres uddannelsesblok i et af vores nabolande.

Her er der også en risiko for, at disse læger etablerer sig med deres familie og fremadrettet vil være endegyldigt tabt for det danske sundhedsvæsen.

Den udvikling har vi ikke råd til i Danmark, men det er og bliver fortsat tiltagende svært at opnå den speciallægeuddannelse, de fleste læger vil gøre meget for at få i Danmark, selvom der blæser en strid politisk modvind. 

Når jeg tænker over, hvor mange år det tager at uddanne en speciallæge i Danmark, og samtidig funderer over, hvor mange år det tager at øge mængden af speciallæger, fra den politiske beslutning er truffet, kan jeg kun med bekymring se på, hvilken lægemangel vi sandsynligvis kommer til at stå med.

Hvis situationen får lov at fortsætte, vil vi formodentligt om få år kunne iagttage en faldende mængde speciallæger først og fremmest i yderkommunerne og på de mindre sygehuse med store konsekvenser til følge.

Hvordan mon det landskab kommer til at tage sig ud, når den politiske modvind har lagt sig, og politikerne endegyldigt må erkende, at denne proces var en fejl af de helt store, det vil tage rigtigt mange år at rette op på?

4 kommentarer:

  1. Ja 4 års reglen gør det i hvertfald ikke atraktivt at komme tilbage til DK efter 5 år i Norge med god løn og relativt let tilgang på arbejde.

    SvarSlet
  2. Jeg er så træt af den almene opfattelse af at en læge vel er en læge. Vi er lige så forskellige i vores virke og interesser at det vil svare til at sige at en håndværker vel er en håndværker eller at det ikke er betydende om det er en IT ingeniør eller en specialiseret i byggeri som skal lave Femern-broen.

    Desuden er den konsekvente forringelse af uddannelsesindholdet ikke ligefrem med til at fremme processen med at skabe flere og bedre speciallæger - eller dvs, måske flere af titel, men ikke flere specialister med ordentlig faglig kunnen og bredt funderede uddannelser.
    Ja jo, jeg er da meget glad for min danske lægeuddannelse, men hvis jeg får følelsen af at min egen fri vilje bliver kompromiteret og samtidig ikke ser mig velkommen hverken økonomisk, uddannelsesmæssigt eller mhp. arbejdsmiljø/anerkendelse af at vi faktisk laver et hårdt og godt stykke arbejde...Ja, så...Tror jeg faktisk at turen til Kristianssand med færgen fra Hirtshals, begynder at lyde som den korteste vej til faglig og menneskelig tilfredsstillelse. Loyaliteten går kun til at jeg ikke mere føler mig værdsat som menneske og læge.

    Med mangl. uddannelsespladser, et rigidt og nærmest diktatorisk dispensationssystem og en tilsyneladende konstant mistænkeliggørelse i pressen bliver fx. Norge lige pludseligt rigtigt interessant. Specielt lønnen og friheden til at blive den læge, man har lyst til, for ikke at tale om storslået natur, trækker i den rigtige retning.

    /Troels Nielsen
    Introlæge

    SvarSlet
  3. det er skræmmende, at siden jeg rejste til Sverige for at få et FV blok er der ikke sket en...Man skal stadig se et apoteistisk selektionskriterium, ved at "videnskabelig aktivitet" meget ofte hvis ikke altid gør udslaget for hvem der får fedtet sig ind hvor. jeg er meget enig i at man må sadle om og skaffe så mange kolleger som muligt gennem specialistuddannelsen. Selvfølgeligt kan der være større efterspørgsel end udbud, men som det er nu er "spildprocenten" af læger, som samfundet i forvejen har investeret betydeligt i for stor. Samfundet har brug for speciallæger, og det er set med samfundets øjne ikke acceptabelt, at kollegial apoteisme og politisk inkompetance snyder unge læger og den befolkning, der har investeret skattepenge i uddannelserne. Hans Ersgaard, pensioneret speciallæge/flugtlæge (og måske sur gammel mand!!)

    SvarSlet
  4. det er skræmmende, at siden jeg rejste til Sverige for at få et FV blok er der ikke sket en...Man skal stadig se et apoteistisk selektionskriterium, ved at "videnskabelig aktivitet" meget ofte hvis ikke altid gør udslaget for hvem der får fedtet sig ind hvor. jeg er meget enig i at man må sadle om og skaffe så mange kolleger som muligt gennem specialistuddannelsen. Selvfølgeligt kan der være større efterspørgsel end udbud, men som det er nu er "spildprocenten" af læger, som samfundet i forvejen har investeret betydeligt i for stor. Samfundet har brug for speciallæger, og det er set med samfundets øjne ikke acceptabelt, at kollegial apoteisme og politisk inkompetance snyder unge læger og den befolkning, der har investeret skattepenge i uddannelserne. Hans Ersgaard, pensioneret speciallæge/flugtlæge (og måske sur gammel mand!!)

    SvarSlet