fredag den 23. september 2011

Gør-det-selv-sundhed: Medicinens antiautoritære epoke

Det er længe siden, at lægen var den eneste ophøjede autoritet på sundhedsområdet, og i dag kan alle blive eksperter i deres egen krop med hjælp fra kend-din-krop-litteratur, sundhedsfora på internettet og en overvældende mediedækning af de evigt skiftende sundhedsråd.
 
Sandheden om sundheden er det nu op til den enkelte at finde, og dermed er den enkelte også ansvarlig for sin egen sundhed.

Når den akkumulerede viden om, hvordan man lever sundt, er tilgængelig for alle, er der ingen undskyldning for ikke at være sund. Måske er det netop derfor, vi  i øjeblikket oplever, hvad nogen ville kalde en sundhedsfetichistisk kultur, hvor fysisk sundhed og en smuk, stærk krop er lige så meget tegn på velstand og succes, som dyre beklædningsgenstande eller overforbrug var tidligere.

På et mere teknisk niveau har man især indenfor genforskning og andre områder, hvor man arbejder med enorme datamængder, fundet ud af, at crowdsourcing er en yderst brugbar metode.

Man gør simpelthen materialet tilgængeligt for alle ”civile” eksperter, som så gør det grove arbejde, mens de professionelle kan fokusere på at få et overblik og se drage konklusionerne. (Så sent som under udbruddet af E.Coli i Europa i sommer, offentliggjorde Beijing Genomics Institute deres analyseresultater til crowdsourcing.)

Denne opløsning og demokratisering af videnskabelig autoritet har også medført dannelsen af bl.a. biopunk-bevægelsen, hvor man på hobbyniveau eksperimenterer med avancerede biotekniske procedurer, som genmanipulation og biologiske forbedringer af menneskekroppen i sit eget køkken. 

DIYbio, et stort netværk for biopunks, eller biohackere som de også kalder sig, beskriver sig således som en organisation for “citizen scientists, amateur biologists, and do-it-yourself biological engineers”.

(Indlægget er en redigeret version af Astrid Mos indlæg på Medicinsk Museions blog - læs det originale indlæg her).

1 kommentar:

  1. Biopunks - et dejligt begreb i vores nødvendigvis temmelig gennemregulerede og fornuftstyrede verden :)

    SvarSlet