onsdag den 30. maj 2012

Løn eller udbytte?

Som læge med egen virksomhed kan du selv bestemme, om du vil have løn eller udbytte. Men hvad er bedst? Her har du en god tommelfingerregel.

Løn er personlig indkomst, som beskattes med op til topskattesatsen af sidst tjente krone. Det betyder for de fleste, at skatten af sidst tjente krone vil være omkring 56 % (inkl. arbejdsmarkedsbidrag) - afhængigt af, hvilken kommune du bor i.

Udbytte beskattes med henholdsvis 27 % op til 48.300 kr. per person og 42 % for beløb derover. Herudover betaler du 25 % selskabsskat, inden der kan betales udbytte. Der betyder, at beskatningen af sidst tjente krone kan komme op i 56,5 % af alt, hvad der ligger over 48.300 kr. per person. Altså mere end det, du betaler i skat af løn – selv hvis du betaler topskat.

Du har altså ikke noget motiv til at spare op i selskabet med selskabsbeskattede midler, hvis du ikke har brug for det af andre årsager end skat. Det er altså kun interessant for dig at spare op, så længe du kan udnytte den lave udbyttebeskatning (27 % op til 48.300 kr. per år). Den lave beskatning på dette beløb kommer dig til gengæld til gode resten af livet – altså også, når du ikke længere har indkomst fra drift i din virksomhed.

Samlet kan du altså med fordel benytte denne rækkefølge som udgangspunkt, når du planlægger forholdet mellem løn og udbytte:
  • 1. Løn op til topskattegrænsen (424.000 kr.)
  • 2. Overskud i selskabet, så du som minimum kan få udbytte op til 48.300 kr. om året
  • 3. Opsparing i selskab, så du også fremadrettet kan få udbytte
  • 4. Løn

Læg mærke til, at du er nød til at beslutte dig INDEN regnskabsårets udløb, da du ellers skal betale selskabsskat af resultatet, selvom du ønsker at få det udbetalt som løn. Dette er især vigtigt, hvis du har meget varierende resultater, og måske har underskud i nogle år.
 
Denne skatteplanlægning kan erfaringsmæssigt gøre, at du kan lægge mange tusinde koner til formuen over tid, og det er ikke besværligt, hvis man husker at gøre det i tide.

Er du i tvivl, så er du selvfølgelig meget velkommen til at kontakte Finanshuset i Fredensborg A/S på tlf.: 48 47 67 00 eller mail@finanshus.dk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar