onsdag den 16. januar 2013

Surgery 101

Denne App er intenderet at hjælpe medicinstuderende og yngre læger med at forstå simple kirurgiske procedurer og emner på 10-20 minutter.

Det er i og for sig blot en samling af podcasts, der er lavet af kirurger fra University of Alberta, USA.

App’en indeholder podcasts om emneblokke, som kan tilegnes på en kort overskuelig tidshorisont. Podcast’ene er næsten stereotypisk amerikanskproducerede med rigelig rockmusik/countrymusik i baggrunden og med forsøg på at gøre emnerne og præsentationen ”levende”, så det ikke blot er en monoton oplæsning af forelæsningsnoter.

Underviserne bag podcast’ene anbefaler selv, at Surgery 1.0 anvendes til forberedelse, inden man skal foretage procedurer eller læse op på nogle emner, men også at man kan anvende programmet, når man står i situationen, hvor man skal have noget mere at vide. Det sidste er jeg dog ikke sikker på, at jeg ville få praktiseret i en klinisk situation.

De angiver selv, at indholdet selvfølgelig ikke er fuldt pensumdækkende men nærmere er ment som opsummering indenfor et afgrænset område. Det fremgår, at de første podcast blev lagt op i september 2008, så allerede nu vil nogle af emnerne formentlig have udviklet sig indholdsmæssigt.

App’en er visuelt overskuelig, specielt i ”landscape-mode”, hvor de tilgængelige podcasts ligger ude til venstre i en række, og de afspilles inde på midten af skærmen. Der er nogle meget simple indstillingsmuligheder, som kan til- eller fravælges, og der er mulighed for at sende nogle specifikke indslag til venner og bekendte, ligesom de kan deles på diverse sociale medier som facebook, twitter etc.

Som udgangspunkt streames alle de selvstændige indslag, hvilket jo selvfølgelig kræver, at man har en aktiv internetforbindelse, men man kan dog stjernemarkere de enkelte podcasts, hvorefter de downloades til offlinebrug.

Af emner, de tager op, kan nævnes: appendicit, hernier, galdesten, kolorektalkirurgi, traumekirurgi, blødning, mammacancer, thyreoidecancer, pancreatit, urologi, øre-næse-hals, thorax-kirurgi, transplantationskirurgi, karkirurgi og neurokirurgi. Der er således klinisk bredt favnende områder inkluderet. Hvis man vil have pdf-noter fra de enkelte emner, så kan man tilkøbe en premium-edition for 5 US$ årligt.

Konklusionen på denne App må være, at det er udmærket producerede podcasts om relevante emner.

Hvis man står for at skulle læse hurtigt op på et speciale eller lige og vil opdateres på det mest basale, er det et udmærket supplement til lærebøger og lokale guidelines. Til tider stikker det dog lidt af for underlægningsmusikken, der nærmest afbryder podcast’en med sløj country, og man mister kortvarigt fokus efter min mening.

5 kommentarer:

 1. Den hedder Surgery 101 ikke sandt?

  mvh Rune

  SvarSlet
 2. Hej,

  et link til Surgery 1.0 ville være en ganske god ide, da det er mildest talt svært at google sig frem til.
  Er det en app kun til Iphones eller findes den også til Android (jeg kan nemlig ikke finde det umiddelbart på min Samsung Galaxy S3)

  Takker

  SvarSlet
 3. Android: http://www.amazon.com/Wizzard-Media-Surgery-101/dp/B007NL9I84
  iPhone: https://itunes.apple.com/ca/app/surgery-101/id390445770?mt=8

  SvarSlet
 4. Hej Rune

  Du har selvfølgelig helt ret, app'en hedder "surgery 101". En lille slåfejl der har sneget sig ind i farten:) Beklager.

  Hilsen Jakob

  SvarSlet
 5. Hej Rune

  Du har selvfølgelig ret, app'en hedder "surgery 101". En lille slåfejl der havde sneget sig ind i farten:) Beklager.

  Hilsen Jakob

  SvarSlet