Jeg synes, det var forstemmende at læse Lægeforeningens guide til sociale medier, som blev offentliggjort for nylig. http://www.laeger.dk/nyhed/download/docs/F16266/97069_SocialeMedier.pdf.
I én linje er det nævnt, at der er mange muligheder for kommunikation med de sociale medier, men ikke så meget som ét ord om, hvilke muligheder det er. Og så følger ellers seks sider med advarsel på advarsel om ikke at bryde tavshedspligten, de kollegiale regler eller opføre sig på en måde, der kan skade lægestandens troværdighed og autoritet.
Kort sagt, man har ikke meget lyst til at gå i gang med at udforske de sociale mediers mulighed som læge, når man har læst de såkaldte guidelines.
Det er ærgerligt. For det er ikke længere et spørgsmål, om I læger skal være på de sociale medier, men hvordan, I skal være det. Med knap 3 millioner danskere på Facebook er det Danmarks absolut største medie.
Patienterne forventer også, at I læger er på, og at de kan være i dialog med jer her. Masser af virksomheder som f.eks. teleselskaberne har størstedelen af deres kundeservice på Facebook. Lægerne kan også yde den service.
Jeg siger ikke, at I som privatpersoner skal være på Facebook med jeres patienter, men et lægehus kan da sagtens have en Facebook side som service overfor patienterne. F.eks. med statusopdateringer om, at man skal huske at blive vaccineret i god tid, inden man skal på sommerferie til eksotiske steder, nyt om influenzavaccination etc. Det er et kommunikationsværktøj og en service.
Jeg ser to store muligheder for læger med de sociale medier:
- At få en bedre kommunikation med patienterne og sikre dem en bedre behandling
- At blive klogere selv
Man bliver klogere ved at lytte til, hvad patienter og andre diskuterer på blogs, og man kan få en bedre kommunikation med patienterne og opnå bedre compliance ved at bruge Apps i behandlingen f.eks. til dialog ved rygestop eller App-værktøjer som dagbogsfunktioner til kronikere som f.eks. diabetikere
Eller hvad med at bruge en video på YouTube til at vise genoptræningsøvelser efter sportsskader i stedet for en stregtegning på papir, som er svær at forstå?
Facebook er mange unges kommunikationsform – og derfor kan det være lettere at have en lukket dialog mellem lægehuset og den unge via Facebooks lukkede personlige postsystem, akkurat som en e-mail konsultation.
Lær af kollegerne på Linked-In
Den anden store mulighed er at blive klogere ved at udveksle viden og erfaringer med kolleger. Her giver de sociale medier en unik mulighed for hurtigt at komme ud til mange kolleger over hele verden.
Sidste år lavede vi i Effector en undersøgelse blandt 100 praktiserende læger, om hvem de ønskede at være i netværk med om deres primære interesseområde. 30% svarede andre læger fra hele verden! Det kan man ikke løse med et fysisk netværk. Men med en lukket gruppe på f.eks. Linked-In kan man!
De konkrete værktøjer som mangler i Lægeforeningens guide, er der heldigvis andre læger der sørger for at dele, bl.a. Christian Vøhtz og Thomas Aru, som sammen med mig holder en session på Lægedage i november. Her vil vi prøve nogle af mulighederne med de sociale medier af. Udbyttet er stort og det er ikke så farligt.
Maaske er det mere paa sin plads, at laeger laerte om hvor meget de kan oedelaegge landets oekonmi ved, at de er komplet uansvarlige naar, de komplet ukritiske aeder alle de loegne folk kommer med ang. sygdomstegn for, at disse mennesker kan faa div. mdl. ydelser.
SvarSletDet blev engang sagt, at USA ville gaa ned pga. advokater tog landets vaerdier. I Danmark er det laegerne der deler ud af landets ressourcer i uansvarlighed.
At mit lands ressourcer skulle deles ud til folk der skyller dyr receptpligtig medicin ud i toilettet og faker sygdomstegn fremfor at investere i boerns uddannelse, det er meget soergeligt (klassekvotienterne gaar op pga. daarlig oekonmi pga. bla. medicinudg.)