Applikationerne er virkelig fremragende til at give en komplet rumfornemmelse af kroppen og til at danne et hurtigt, søgbart overblik over strukturer og forløb. Mindst en snes af mine medstuderende bruger iPad’en aktivt i forberedelse og undervisning, og selv har jeg superbrugt iPad og en skov af applikationer det sidste år.
Det er mildest talt imponerende, når man let og legende roterer engang om rygsøjlen for at visualisere truncus sympathicus, eller når man tumler ned i Netters kaninhul af digitaliserede skønillustrationer, selvom det indledningsvis bare var et overblik over aksillens lymfeknuder, man søgte.
Herunder vil jeg omtale tre af de mest interessante anatomi-apps fra App Store, der i sig selv er værd at investere i en iPad for. Selvom du selvfølgelig med fordel lige kan vente, til den kommende iPad 3 dumper prisen på de forudgående modeller.
3D så du si’r ahh og åhh
Visible Body startede i 2007 som en browserbaseret simulator, hvor læger og studerende kunne udforske kroppen i alle dens dimensioner. Men først nu, hvor den umiddelbart simple 3D-figur er trådt ind på iPad’ens højopløselige touchscreen, opfylder Visible Body i sandhed sit fulde potentiale.
Nemt og uden trælse loadingtider tilbyder app’en en næsten uforskammet flot præsentation af anatomien med overvældende 2.500 strukturer, der alle hver især kan visualiseres, gøres gennemsigtige eller helt fjernes.
Med 336 forudindstillede dissektioner sorteret efter både regioner og systemer giver programmet hurtigt overblik over en relevant struktur eller kropsdel – og så tager dine fingre ellers bare over og roterer, zoomer og fritdissekerer i én glidende bevægelse.
Kortere definitioner på alle strukturer er der også blevet plads til, men ros til illustratorerne fra Massachusetts for at fokusere på det, de er bedst til: At skabe en fuldfed, anatomisk korrekt rumoplevelse.
Søgefunktionen er desuden anvendelig, men besværes af, at primærnomenklaturen er engelsk, og så mangler der klart en mulighed for at gemme sine egne visualiseringer. Det er dog bagateller ved en app, der forståeligt troner på listen over solgte medicinske apps - kun overhalet af PubMed.
Visible Body for iPad 2, 179 kr. – Visiblebody.com
Netter favner fremtiden
Netter har siden 1948 været et uomgåeligt navn, når det kom til medicinske illustrationer og atlas. Først for nylig præsenterede Netter og forlagsgiganten Elsevier deres bud på en anatomisk applikation bygget op omkring deres store arkiv af medicinske illustrationer. Og hverken fans eller nytilkommerne på 1. semester bliver skuffede.
Desuden er muligheden for at justere om navne og pile er synlige eller ej på de enkelte plancher guf for medicinere under forberedelse til eksamen eller kirurgen, der lige skal opsummere de nerver, der skal undgås. Selvom denne del af applikationen dog mangler noget finpudsning.
Netter’s Anatomy Atlas har især den fordel over for bogudgaven, at plancherne kan sorteres nøjagtigt efter behov – subspecialister bliver lykkelige dér. Prisen er nok i overkanten, særligt for studerende, men for et kontinuerligt opdateret, superatlas, der kan balancere let i én hånd, så kan det godt forsvares.
Netter's Anatomy Atlas for iPad, 529 kr. – kortlink.dk/akxf
Gennemførte guides – også til patienten
Den sidste applikation, jeg vil anbefale, er rettere en serie skabt af 3D4Medical, der har bygget deres eget digitale skelet, Nova, til at animere kroppen på. Nova Pro-serien er oplagt til studerende, der gerne vil danne sig et hurtigt overblik, og især til læger, som ønsker bedre mulighed for at forklare og illustrere sygdomme og indgreb over for deres patienter.
Jeg har testet én af de nyeste udgaver, Nova Heart Pro III, og Brain Pro, som jeg netop har brugt til min kommende eksamen. Andre apps fokuserer bl.a. på henholdsvis muskelsystemet, skeletsystemet og knæ-, hofte- eller skulderled.
Den tredimensionelle tilgang ligner Visible Body’s, men figurerne bevæger sig kun i tre akser og kan splittes i forskellige snit. Tilgengæld er de langt mere fotorealistiske og du har mulighed for nemt at ’skrælle’ lag for lag af, alt imens du hele tiden bevarer helhedsindtrykket.
Nomenklaturen er engelsk, og navnepilene velvalgte (til tider dog underligt få), men du har mulighed for at tilføje dine egne ’nåle’ og applikationen virker da også mest til at være målrettet basal undervisning – især til patienter.
Der medfølger nemlig for eksempel i Nova Heart Pro III en håndfuld ganske flotte videoanimationer af forskellige patologiske tilstande og indgreb, bl.a. myokardieinfarkt, aortastenose og hjertekateterisation. 43 flere animationer kan købes for yderligere 119 kr. Det sparer dig en hel del tid på Youtube.
NOVA Heart Pro III, 109 kr.(+ 119 kr.) / NOVA Brain Pro, 59 kr. – 3D4Medical.com
Se også
Muscle & Bone Anatomy 3D, modalityBODY (med fx Thieme Anatomy Atlas), Mobile MIM (imaging), Inkling (med fx Essential Clinical Anatomy) og Gray’s Anatomy for Students for iPad.
På Videnskab.dk har de også fået øjnene op for potentialet for apps i indlæring og forskning. Jonas Salomonsen har skrevet en fin artikel, der favner spektret af anvendelsesmuligheder vidt: http://videnskab.dk/teknologi/apps-kan-gore-dig-klogere.
SvarSlet